Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2021

V Centru porodní asistence klademe důraz na zrovnoprávnění vztahu lékaře a porodní asistentky

Datum: 15. 10. 2021
Autor: Redakce Florence

Přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky LF MU a FN Brno je již více než rok (od ledna 2020) onkogynekolog doc. MUDr. Vít Weinberger, Ph.D., mimo jiného iniciátor nově vznikajícího Centra porodní asistence FN Brno a zakladatel Nadačního fondu Proni. K čemu všemu by měly změny, které se na gynekologicko-porodnické klinice dějí, vést, jsme se zeptali přímo pana přednosty.
 

 

Co se za dobu Vašeho působení ve funkci přednosty změnilo? Jak probíhají reformy, do kterých jste se pustil? Jaké jsou Vaše cíle?

Změnili jsme toho spoustu. Na počátku mého působení jsme vyhotovili strategii rozvoje kliniky do roku 2024, tedy do konce mého období ve funkci. To nám pomohlo si udělat jasnou představu, kam celou kliniku směřujeme. Akcent klademe na rozvoj subspecializací našeho oboru – jedná se o reprodukční gynekologii, perinatologii a porodnictví, urogynekologii a onkogynekologii. Zcela zásadní je poskytovat nejen špičkovou medicínskou službu v jednotlivých specializacích, ale i uchopit jejich rozvoj ve vědecko-výzkumné oblasti.

Pro veřejnost asi nejviditelnější novinkou je otevření Centra porodní asistence FN Brno. To funguje na obou pracovištích naší kliniky. Klademe důraz na zrovnoprávnění vztahu lékaře a porodní asistentky, dáváme fyziologické a nízkorizikové porody zcela do kompetence porodním asistentkám a snažíme se dále o rozvoj celého ­oboru porodní asistence.

Dalším velkým krokem je stavba nové budovy naší porodnice. V současné době pracujeme v léta trvajícím schizmatu, kdy vedeme kliniku na dvou zcela oddělených pracovištích: v Bohunicích a na Obilním trhu. Nyní se začíná projektovat nová budova v areálu FN Brno-Bohunice, do které se obě naše pracoviště přesunou. Pevně věřím, že v roce 2026 či 2027 již budeme dohlížet na porody a léčit naše pacientky v nejmodernější gynekologicko-porodnické klinice široko daleko.

Jste zastáncem fyziologických porodů a jejich vedení porodními asistentkami. V čem vidíte největší smysl a výhody?

Porodní asistentka je tou nejvhodnější profesí pro vedení fyziologického a nízkorizikového porodu. Z podstaty studia porodní asistence, zkušenosti i rozvoje této specializace dokáže ženě nejlépe poradit a pomoci při přirozeném porodu. Lékař je vzděláván, aby řešil patologie, výuka medicíny na lékařských fakultách se jen málo věnuje oblasti podpory a rozvoje fyziologie, případně i s přesahem do alternativní nemedicínské možnosti podpory ženy při porodu, které jsou u nízkorizikových porodů možné. Prakticky konečně dojde k naplnění vyhlášky a kompetencí porodních asistentek.

Na jaké téma se ve své odborné práci zaměřujete?

Mojí specializací je onkogynekologie. Věnuji se diagnostice a stagingu ženských nádorů, expertní sonografii v onkogynekologii a reprodukční medicíně. Jsem operatér. Svou vědecko-výzkumnou činnost mám zcela zaměřenu tímto směrem.

Jaká je epidemiologická situace gynekologických nádorů v ČR?

Situace u nás koresponduje se stavem v okolních zemích. Pozitivní je, že existuje velmi dobře propracovaný a přesný screening nádoru karcinomu děložního hrdla. Bohužel ale přichází stále hodně žen ke gynekologovi v inoperabilním stadiu nemoci. Je to veliká škoda, protože se jedná o dobře preventabilní nádor, na rozdíl od ostatních častých nádorů, jako jsou karcinom děložního těla a ovaria. Zhoubný nádor dělohy se nejčastěji v prvotním stadiu projevuje krvácením, a tak pokud žena nebere tyto příznaky na lehkou váhu, přijde se na něj včas. Nejhorší situace je u karcinomu ovaria. U něj stále platí, že tři čtvrtiny žen přichází poprvé ke gynekologovi v pokročilém stadiu stupně III a IV. V těchto stadiích je nádor léčitelný, dokážeme jej zahnat i na poměrně dlouhou dobu do kouta, ale platí, že pro většinu žen je to nevyléčitelný zhoubný nádor.

Jak mohou ženy předcházet dvěma častým gynekologickým nádorům – karcinomu endometria a děložního čípku?

U všech těchto tumorů platí důležitost prevence. Tedy aby ženy chodily pravidelně jednou ročně na gynekologické prohlídky, nedoporučí-li lékař jinak. Z pohledu výskytu karcinomu děložního hrdla by velmi pomohla široká proočkovanost dívek a chlapců. Zdravotní pojišťovny očkování proplácí oběma pohlavím v adolescentním věku. Určitě ale stojí za to se nechat naočkovat i později, kdykoli v průběhu fertilního života ženy i muže.

Jaká je úspěšnost moderních metod léčby?

Obecně se úspěšnost léčby zhoubných onemocnění neustále zvyšuje. Vždy samozřejmě záleží na typu tumoru, jeho histologických vlastnostech (typu a diferenciaci), stadiu, ve kterém se zachytí, a jeho kompletní operabilitě či inoperabilitě. Například u karcinomu ovaria u žen, které mají dědičnou mutaci v genech BRCA1 a BRCA2, jsou k dispozici moderní a velmi účinné léky, které dokáží onemocnění držet pod kontrolou na dlouhé roky. Ostatním ženám s touto diagnózou ale zatím takto slibnou léčbu nabídnout nemůžeme.

Jakou roli hraje dědičnost? Spolupracujete s molekulárními genetiky, jsou například sledovány rizikové faktory rodin?

Spolupráce s ostatními obory, s bazálním výzkumem, patology či molekulárními biology je naprosto klíčová. Jedná se o to, že moderní onkogynekologické centrum musí adekvátně a komplexně diagnostikovat tumor, vysledovat jeho vlastnosti tak, aby adekvátně zacílilo účinnou onkologickou léčbu. Za zcela stěžejní považuji mít možnost léčit pacientky nejmodernějšími preparáty, které jsou ještě ve fázi klinických zkoušek. Jedině tak mají možnost dostat se k lékům, které budou možná v budoucnu velmi účinné. V našem onkologickém centru máme k dispozici mnoho studií jak na léčbu primárních, tak recidivujících gynekologických nádorů.

Jsou skupiny pacientek nebo zvláštní situace, u kterých je potřeba speciální léčba?

S takovými situacemi se na našem pracovišti setkáváme dnes a denně. Přiznám se, že tyto situace nás zajímají a motivují, nutí nás se velmi podrobně zamyslet nad konkrétním případem a vymyslet řešení, které je zcela šité pacientce na míru. Tyto hraniční případy a požadavky nás posouvají dál. Sexualita je extrémně důležité téma, zvláště u mladých žen po prodělané onkologické léčbě. Jednak máme k dispozici prostředky, kterými chráníme reprodukční orgány v průběhu onkologické léčby, současně intenzivně spolupracujeme s psychology. Na naší klinice máme perfektní podporu v kolegyních psycholožkách magistře Bučkové a Smělé, které jsou skutečně skvělé pro pomoc těmto ženám.

Nabízí se možnost systémového zapojení sester do edukace/prevence?

Role sester v oblasti edukace a prevence je zásadní, bohužel v našich podmínkách zatím velmi málo akcentovaná a doceňovaná. Sestra by neměla fungovat jako zdravotnice, která jen rutinně vykonává úkony spojené s praktickou činností lékaře. Měla by se samostatně podílet na celém procesu diagnostiky, léčby a sledování onkologických pacientek po ukončené aktivní léčbě. Edukace a prevence jsou spolu s dalšími málo akcentované oblasti jejího zájmu.

Co Vás v poslední době nejvíce potěšilo?

V poslední době mě moc těší porodní asistentky u nás na klinice. Obdivuji, s jakou vervou, energií a pílí se pustily do budování Centra porodní asistence. Těší mě, že se zapojily do procesu nastavování pravidel a systémového rozvoje porodní asistence jako takové.

Jak při své náročné práci odpočíváte?

Velmi rád trávím svůj čas s rodinou. Snažíme se společně o víkendech sportovat a jezdit do přírody. 


 


Gynekologicko-porodnická klinika LF MU a FN Brno je největší porodnické pracoviště v České republice. Sídlí na dvou pracovištích: v Bohunicích a na Obilním trhu. S více než 6 000 porody a 5 500 gynekologickými operacemi ročně patří i mezi největší pracoviště ve střední Evropě.

 
  • tisk
  • předplatit si