Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2023

Důraz na praktičnost ve vzdělávání sester

Datum: 9. 2. 2023
Autor: PhDr. Simona Frič, MBA

Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK nabízí všem zájemcům o profesi všeobecné sestry bakalářský studijní program Všeobecné ošetřovatelství. Zaměřuje se na vzdělávání sester profesionálek, které pacientům poskytnou kvalifikovanou ošetřovatelskou péči.

Ústav teorie a praxe ošetřovatelství (ÚTPO) je od roku 1991 samostatným pracovištěm 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) v Praze. V současné době reformuje vzdělávání sester tím, že se zaměřuje na praktičnost výuky, a to s maximálním zachováním kvality hlubokých teoretických základů. Inovativní přístupy výuky proaktivně reagují na velké změny v ošetřovatelství a sesterské profesi, které se udály v posledních letech a v jejichž důsledku se příprava zájemců o výkon samostatného sesterského povolání realizuje na vyšších odborných školách a zdravotnických univerzitách. Z historického pohledu lze říci, že sesterské povolání prošlo složitým vývojem, stejně jako v nedávné minulosti. Příprava na povolání sestry se změnila v mnoha ohledech. Jednou z nejvýznamnějších změn je změna ve vzdělávání sester.

Akceptace očekávaných výsledků strategické a politické směrnice Světové zdravotnické organizace (WHO) číslo 1 „Investice do vzdělávání sester“ vybízí ÚTPO 1. LF UK zaměřit výukové metody a formy u nastávajících sester na osvojení potřebných znalostí, získání uplatnitelné kvalifikace a sebevědomí k tomu, aby sestry naplnily zdravotní potřeby obyvatel a přispěly k dosažení cílů udržitelného rozvoje. Mgr. Beáta Švárová, přednostka ÚTPO 1. LF UK, se svou dlouholetou zdravotnickou praxí potvrzuje zájemcům o studium, že absolvováním studia Všeobecného ošetřovatelství získají jedinečnou možnost vykonávat uznávanou a smysluplnou profesi, v jejímž rámci naleznou pracovní uplatnění ve všech odvětvích zdravotnictví.

Aktuálně ÚTPO 1. LF UK nabízí všem zájemcům o profesi všeobecné sestry 3letý bakalářský studijní program Všeobecné ošetřovatelství, jehož garantem je přednosta III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolizmu 1. LF UK a VFN prof. MUDr. Michal Kršek, CSc., MBA, který sám pohlíží na všeobecné sestry jako na samostatné odbornice, jejichž profese v sobě spojuje znalosti a dovednosti z řady medicínských oblastí. Garant programu zdůrazňuje krásu tohoto povolání spojenou především s vysokou společenskou prestiží a perspektivou. Dle slov pana profesora „existují studie, podle kterých je práce sester v současné době i do budoucna nejméně zastupitelná a nahraditelná moderními technologiemi“.

Praktické aspekty tohoto studijního programu spočívají v naplnění nepodkročitelných morálních zásad u všech studentů, kterými jsou láska k lidem, ochota jim pomáhat a schopnost převzít plnou odpovědnost za své jednání při výkonu povolání.

Příznivým faktorem, který přispívá ke stále se zvyšujícímu počtu zájemců o tento studijní program, je cílené zajištění výuky prostřednictvím erudovaných odborníků, kteří disponují řadou dovedností a zručností z přímé zdravotnické praxe. Tím, že vyučující na ÚTPO 1. LF UK jsou zároveň sestry z praxe a z různých zdravotnických oborů, se lze efektivněji zaměřovat na naplnění hlavního cíle studijního programu, kterým je již historicky vychovat sestry profesionálky, které budou pacientům poskytovat kvalifikovanou ošetřovatelskou péči.

Zkušený tým asistentek a lektorů s potěšením uvítá všechny zájemce o studium.

Prostřednictvím účelně vybavených učeben, které reálně simulují nemocniční prostředí, se mohou studenti připravovat na své budoucí povolání. Kvalitní vzájemná komunikace mezi studenty a vyučujícími přispívá k vybudování partnerského vztahu a k podpoře kritického myšlení. Detailní informace ke studijnímu programu Všeobecné ošetřovatelství mohou zájemci nalézt na webových stránkách 1. LF UK.

Závěrem nelze opomenout vynikající uplatnitelnost profese sestry na mezinárodním trhu práce. Aktuálně je v České republice silná poptávka po zdravotnickém personálu s kvalitními praktickými dovednostmi, a to nejen ve zdravotnictví, ale i v sociálních službách. Krása povolání sestry spočívá v jeho kreativitě, praktické akčnosti a stálé motivaci ke vzdělávání.

 

Více informací naleznete na: www.lf1.cuni.cz/ studijni-programy.

 


O autorce

PhDr. Simona Frič, MBA

Pracuje jako asistentka na Ústavu teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Praze. V letech 2019–2021 pracovala jako ředitelka a manažerka vzdělávání v Alzheimercentru Praha, v letech 2017–2018 působila na pozici ministerského rady Ministerstva zdravotnictví ČR, Odbor ošetřovatelství a nelékařská povolání.

 
  • tisk
  • předplatit si