Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2023

Minulost, současnost a budoucnost – 75. výročí založení Střední zdravotnické školy Brno, Jaselská, p. o.

Datum: 9. 2. 2023
Autor: Mgr. Věra Winklerová, PhDr. Milena Spurná

Střední zdravotnická škola Brno, Jaselská je školou s dlouhou tradicí. Budovy školy na Jaselské číslo 7 a 9 slouží vzdělávacím účelům již od let 1897 a 1899. Jejich zaměření mělo vždy blízko k oboru zdravotnictví.

Obě budovy nechal postavit Ženský vzdělávací a výrobní spolek Vesna, založený v Brně roku 1872. Jeho iniciály jsou ozdobou stavby dodnes. Budova číslo 7, původně určená pro průmyslovou školu, je postavena v novorenesančním slohu. Mezi spolupracovníky stavitele Antonína Tibicha byl i architekt Dušan Jurkovič. Roku 1899 vznikla vedlejší budova číslo 9 v secesním stylu určená pro dívčí lyceum. Zdobí ji figurální reliéf dívky nesoucí ve vztyčené pravici pochodeň a v levici otevřenou knihu jako symbol vzdělání. Fasádu doplňuje ornamentální vlys mezi patry. Nejvýznamnějším prostorem interiéru školy je bezesporu dvorana ve starší budově. Nástropní freskou moravských Slovaček rozhazujících květy a nástěnnými obrazy ji vyzdobil malíř Joža Úprka. Dnes toto místo slouží jako reprezentativní místnost pro slavnostní shromáždění školy.

Později obě budovy odkoupilo město Brno. Jejich poslání vychovávat a vzdělávat ve zdravotnických oborech zůstalo zachováno. Základem dnešní školy byla cvičná Odborná škola pro ženská povolání na ulici Lipová a při ní pokusná škola výživy. V letech 1948–1949 se obě složky spojily a zaměřovaly se postupně na zdravotnický obor.

Škola prošla několika změnami, nedílnou součástí ale stále zůstává praxe ve zdravotnických oborech. Zachovává si vysokou úroveň i díky účasti v mnoha soutěžích a projektech. Za všechny jmenujme například soutěž první pomoci či Hartmann School Awards.

Mezi významné projekty patří Implementace KAP JMK II – vybudování „Centra odborného vzdělávání“, jehož hlavním cílem je zvýšení kvality odborné výuky. Vybudované simulační centrum slouží k nácviku odborných výkonů, a tím usnadňuje žákům vstup do praxe. Centrum odborného vzdělávání neslouží pouze žákům školy, ale i partnerským školám.

Erasmus+ a Do světa! jsou projekty, které se snaží, aby žáci získali zkušenosti ze zahraničí, například z Vídně, Milána nebo Berlína. Z dalších projektů můžeme zmínit DofE, Světová škola či Škola podporující zdraví.

Škola nezapomíná ani na aktivity, které podporují přírodu. V roce 2022 započal projekt „Náš pestrý les“, na němž škola spolupracuje s Mendelovou univerzitou v Brně a který bude trvat 7 let. Každoročně se žáci zapojují do Environmentálního dne, který slouží k podpoře životního prostředí.

V roce 2023 škola oslaví 75. výročí svého založení. S oslavami začala návazností na historii v dárcovství krve ve spolupráci s Fakultní nemocnicí u sv. Anny v Brně. Vyvrcholení oslav je plánováno na 3. března 2023, kdy bude škola otevřena pro absolventy i pedagogy, kteří na ní působili. Návštěvníci mohou nahlédnout do učeben, bude pro ně přichystána přehlídka dobových uniforem od časů Florence Nightingale až po současnost a další zajímavosti.

Střední zdravotnickou školou Brno, Jaselská prošlo 15 134 absolventek a absolventů, kteří patří k velmi vyhledávaným pracovníkům ve zdravotnictví.


Více najdete na: www.szs-jaselska.cz.

 
  • tisk
  • předplatit si