Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2021

Můžete vykázat rodiče, kteří překáží u zákroku?

Datum: 24. 8. 2021
Autor: MgA. Kateřina Havelková

Přítomnost rodiče u hospitalizovaných dětí je neutuchající „horké“ téma. Rozděluje zdravotníky a rodiny na dva tábory. A každý má svým způsobem pravdu. Děti provázené maminkou nebo tatínkem jsou citlivější, proto se zákrok nezřídka zkomplikuje. Na druhou stranu mají ale větší pocit bezpečí. Nezbývá tedy než odložit všechny emoce stranou a zhodnotit celou problematiku z pohledu českého právního řádu.

Vše začíná preventivními prohlídkami u  pediatra a  případně vyšetřeními nebo ošetřeními v ambulancích. Tady se nad přítomností zákonného zástupce asi nikdo nepozastavuje. Rodič má právo na veškeré srozumitelné informace o zdraví dítěte a v případě nálezu nebo nutnosti dalšího řešení zdravotního problému i na výstižný popis a návrh léčby.

Pobyt dítěte v nemocnici je však už komplikovanější. Rodiče se často ohánějí tím, že mají automaticky nárok na to být zde se svým nezletilým potomkem. A mají pravdu. Ovšem jen zčásti. Je třeba totiž rozlišit to, zda je rodič s dítětem hospitalizován, či u něj prostě jen je. V prvním případě o tom rozhoduje ošetřující lékař. „Jestliže z jeho pohledu vyžaduje zdravotní stav dítěte do 6 let věku, aby s ním byl hospitalizován rodič, je hrazen pojišťovnou i jeho pobyt a strava,“ říká JUDr. Jana Palečková z Právní poradkyně (www.pravniporadkyne.cz).

Proč mluvíme jen o dětech, které ještě neoslavily šesté narozeniny? U starších totiž rozhodnutí ošetřujícího lékaře nestačí a hospitalizaci doprovodu musí schválit revizní lékař pojišťovny dítěte.

Co když si lékař nemyslí, že rodič s dítětem musí být?

Zákonný zástupce má právo být se svým dítětem v nemocnici. Tečka. Toto právo je nesporné. Může se proto domluvit s nemocnicí a pobyt si hradit ze svého. Podmínkou však je, že pro něj někde bude volné lůžko – nezáleží na tom, zda přímo na pokoji s dítětem, v jiném pokoji v rámci nemocnice či dokonce někde na ubytovně. I kdyby však rodič neměl kam složit hlavu, nepřetržitá přítomnost u dítěte mu být upřena nesmí.

Může být rodič dítěte skutečně u všech zákroků?

Matky a otcové, kteří jsou se svými dětmi hospitalizováni, jsou často přesvědčeni, že mohou být u všech zákroků, které jejich potomek absolvuje. Tedy i v okamžiku podávání anestezie před operací, nebo dokonce v jejím průběhu. Zdravotníci jsou však mnohdy jiného názoru. Výsledkem jsou pro všechny zúčastněné velmi stresující spory, které jsou však úplně zbytečné. Zákon se totiž na tuto problematiku podle JUDr. Jany Palečkové dívá jasně: „Přítomnost rodiče nesmí narušovat poskytování zdravotní péče, a navíc musí být v souladu s vnitřním řádem nemocnice.

Vnitřní řád nesmí porušovat obecná práva

Mnozí z vás se teď jistě podiví, proč ve vnitřním řádu vašeho pracoviště není jednoznačně nastaveno, že například u operací být matka či otec prostě nesmí. Není to totiž tak jednoduché. „Vnitřní řád nesmí zasahovat do práv pacienta nad nezbytnou nutnou míru, která je potřebná pro řádný chod nemocnice a respektování práv ostatních pacientů. Například je tedy možné požádat rodiče, aby na chvíli opustili pokoj, když se lékaři zrovna chystají probírat zdravotní stav jiného dítěte s jeho zákonnými zástupci. Také je možné nařídit rodiči narušujícímu poskytování neodkladné zachraňující péče, aby opustil prostor. Bez konkrétního závažného důvodu však nelze právo rodiče na přítomnost u jeho potomka ve větším rozsahu omezit, tedy například vykázat ho z důvodu nočních hodin,“ konstatuje právnička.

Na závěr je nutné podotknout, že nemocnici pro plánovaný zákrok si mohou rodiče sami svobodně vybrat. Nemělo by pro ně tedy být nic snazšího než se na podmínky pobytu s dítětem zeptat.

 


Nejen rodič, ale třeba i teta
Na preventivní prohlídky a vyšetření může dítěti dělat doprovod i takzvaná osoba blízká – například i starší zletilý sourozenec, prarodiče nebo teta. I oni mají v takovém případě podle zákona právo na to, aby jim byly kompetentní osobou (zpravidla lékařem, nikoli zdravotní sestrou) sdělovány informace o zdravotním stavu dítěte.

www.pravniporadkyne.cz

 
  • tisk
  • předplatit si