Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2023

Editorial

Datum: 18. 4. 2023
Autor: Mgr. Markéta Zbranková

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
 

ve druhém čísle jsme se zaměřili na téma, které je v současné době více než aktuální – na téma obezity. Výsledky obezitologických průzkumů, a to i na mezinárodní úrovni, jsou alarmující. Přibližně 35 % dospělých osob v České republice má nadváhu a čtvrtina populace již obezitu, a to i u dětí a dospívajících. Jaké jsou možnosti léčby, psychologie změny životního stylu a další možnosti pro redukci hmotnosti včetně bariatrie, jsme se zeptali odborníků z různých oblastí péče o osoby s problematickou hmotností.

O prevenci na stránkách Florence čtete často. Téma tentokrát nahlížíme se zakladatelkou neziskové organizace Loono, z. s., Kateřinou Šédovou v souvislosti se spuštěním aplikace Preventivka, kterou si od spuštění na konci minulého roku stáhlo již přes 30 tisíc lidí a jejímž cílem je pomoc s prevencí přímo v chytrých zařízeních uživatelů.

Dále vám představíme základní témata týkající se gestačního diabetu v článku nutriční terapeutky a lektorky nutričních kurzů Mgr. Bc. Lucie Guilleminot. Podívejte se na její postřehy z praxe a reálné kazuistiky – leckdy překvapí.

V neposlední řadě představujeme příběh paní Jany Kajanovič, která se rozhodla pro práci sestry ve Švýcarsku.

V časopise Florence pro rok 2022 byla vyhlášena soutěž o nejlepší původní práci. S radostí oznamujeme, že zvítězil článek Motivace studentů ke studiu na vysoké škole v oboru všeobecná sestra autorek Mgr. Michaely Abrmanové a Bc. Anety Blechové z Ústavu ošetřovatelství, porodní asistence a neodkladné péče ZSF Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Autorkám gratulujeme, od sítě wellness center INFINIT a vydavatelství Care Comm s. r. o. obdrží dárek a finanční odměnu.

Pro rok 2023 soutěž pokračuje, proto neváhejte a zapojte se do ní i vy. Všechny recenzované a přijaté práce jsou do soutěže zahrnuty.

V letošním roce pro čtenáře časopisu Florence chystáme ještě další novinky – například podcasty a videopodcasty, které naleznete na našich webových stránkách.


Přejeme vám, abyste v novém čísle opět našli mnoho zajímavých a inspirativních informací.

 

Mgr. Markéta Zbranková
šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si