Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2010

Byl to krásný den. SENI CUP 2010

Datum: 5. 7. 2010
Autor: Jarmila Škubová

Seni Cup je unikátní fotbalistická akce, jejímž smyslem je zapojení osob s po­stižením prostřednictvím sportu do normálního života. 

A to nikoli jen „ko­lem" turnajů, ale prakticky celoročně, kdy muži z ústavů sociální péče (ÚSP) a domovů pro osoby se zdravotním po­stižením (DOZP) pilně trénují a těší se na vyvrcholení, tj. na turnaj, kde předvedou svůj um. Letošního, v České re­publice již 5. ročníku této mezinárod­ní ligy postižených se zúčastnilo 16 týmů ze šestnácti domovů. Jejich ma­nagementy Seni Cup objevily a některé z nich již poněkolikáté svým klientům zprostředkovávají pohyb, smysluplné vyplnění času, cíle, pocity zdravé soutěživosti, nová přátelství i zábavu.

Letošní ročník se konal v květnu v Havlíčkově Brodě. Přijela mužstva se svými „trenéry", přijeli přátelé, fando­vé. Mezi vzácnými hosty byl viděn pa­tron akce Antonín Panenka, který se dostavil s dalšími bývalými reprezen­tanty - J. Pešicem, Z. Hruškou a K. Do­biášem. Nejenže zde působili v roli poradců, ale jejich podpisy na tričkách a kšiltovkách sportovců se staly cennou trofejí hodnou předvádění. A kdo právě nehrál nebo nelovil autogram, mohl se občerstvovat, pobavit se.

Na závěr se rozdávaly ceny - pohá­ry, medaile, diplomy, mnozí obdrželi hodnotné dary. Byl to krásný den.

Zápasy, které se nejprve kona­ly pouze na území Polska, se později se rozšířily např. do Ruska, Ukrajiny, Maďarska, Slovenska, Německa a v ro­ce 2005 i do České republiky. Z těch­to kvalifikačních národních turnajů postupují nejlepší týmy do prestižní­ho letního finále. V letošním ročníku získal nejvíce bodů DOZP Vejprty, po­tlesku a chvály se ale dostalo všem.

jš,

foto Seni

 
  • tisk
  • předplatit si