Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2011

Ohlédnutí za deseti lety

Datum: 5. 9. 2011
Autor: MUDr. Samuel VokurkaPh.D.; Bc. Eva Bystřická

Výzkum a spolupráce v oštřovatelství, v oboru hematoonkologie ČR od roku 2000

Zapojení českých sester do výzkumné a prezentační práce v oboru hematoonkologie je dlouhodobě poměrně bohaté a pestré, bez pokulhávání za Evropou a s většinou témat zaměřených na problematiku psychosociální nebo organizaci práce.

V období do r. 2000 však chyběly prospektivně definované výzkumné protokoly, byla zde nesourodost malých souborů a nezajištění porovnávání výsledků s kontrolními skupinami. Nebyla zaznamenána žádná randomizovaná a multicentrická studie.

Studie Profylaktická péče o dutinu ústní pacientů po vysokodávkované chemoterapii s autologní transplantací krvetvorných buněk
V červnu 2001 bylo na 2. sesterském edukačním semináři EDIPO, pořádaném Hematologicko-onkologickým oddělením Fakultní nemocnice Plzeň, navrženo pokusit se uskutečnit ve spolupráci s lékaři projekt studie zaměřené na ošetřovatelskou problematiku s přesně definovaným protokolem a s možností zapojení více pracovišť do spolupráce. Výsledkem bylo zahájení randomizované studie Profylaktická péče o dutinu ústní pacientů po vysokodávkované chemoterapii s autologní transplantací krvetvorných buněk, která sledovala efekt výplachů roztoku povidon-iodinu (1 : 100 ml Aqua) a fyziologického roztoku na výskyt a tíži mukozitidy dutiny ústní. Do projektu se zapojilo celkem 6 hematoonkologických transplantačních center z ČR i Slovenska (Plzeň, Olomouc, Hradec Králové, Bratislava, Banská Bystrica, Košice) a zařazeno bylo celkem 150 pacientů. Poznatky a výsledky získané ze sledování byly úspěšně prezentovány na Olomouckých hematologických dnech s mezinárodní účastí v roce 2004, dále na kongresu Evropské skupiny pro transplantace kostní dřeně EBMT v roce 2005 a byly publikovány v časopisu Supportive Care in Cancer. Studie potvrdila domněnku, že nebyl rozdíl ve výskytu mukozitidy dutiny ústní při profylaktickém používání výplachů dutiny ústní s fyziologickým roztokem nebo při použití roztoku s antimikrobiálním účinkem.

Hodnocení přínosu a rizik výměn fólií kryjících centrální žilní katetry u pacientů léčených intenzivní chemoterapií pro akutní myeloidní leukémii
Mezitím byl na Olomouckých hematologických dnech v roce 2003 předložen návrh studie zaměřené na hodnocení přínosu a rizik výměn fólií kryjících centrální žilní katetry u pacientů léčených intenzivní chemoterapií pro akutní myeloidní leukémii. Do projektu se následně zapojila tři centra z ČR a Slovenska (Plzeň, Olomouc, Košice) a postupně bylo zařazeno 81 pacientů. Poznatky a výsledky byly prezentovány opět na Olomouckých hematologických dnech v roce 2005, na kongresu EBMT v roce 2006 a publikovány v časopisu Medical Science Monitor. Výzkum prokázal možnost prodloužit interval výměny okluzní fólie na 7 dní (1krát týdně) v případě, že nenastane dříve jiný závažný důvod pro zajištění převazu (např. odlepení fólie, alergická reakce, zánět, krvácení v místě kanyly, technické komplikace s kanylou).

Kongres EBMT v roce 2005
Mezníkem vzájemné spolupráce byl kongres EBMT v roce 2005, který byl pořádán v Praze. Tam proběhlo mimo jiné také setkání sester transplantačních center střední a východní Evropy (ČR, Slovensko, Polsko, Slovinsko, Chorvatsko, Estonsko), které vedlo v rámci EBMT k ustanovení Middle-European, respektive East Forum EBMT Nurses Group, ke které se aktuálně hlásí zdravotní sestry z 23 transplantačních center z 9 zemí (ČR, Estonsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko). Jednou z aktivit skupiny bylo vypracování Doporučení pro personální obsazení transplantačních center nelékařským personálem, které bylo připraveno na základě výsledků z dotazníku rozeslaného jednotlivým transplantačním centrům skupiny, z literárních pokladů a s přihlédnutím k požadavkům systému kvality a akreditace JACIE v rámci EBMT. Pro potřeby českých center byl také individuálně vypracován samostatný dokument personálních požadavků na transplantační centra, který byl zároveň odsouhlasen výborem České hematologické společnosti v listopadu 2006 a publikován.

Hodnocení kvality života ve vztahu ke zdraví u nemocných po autologní transplantaci krvetvorných buněk
Zaslouženou pozornost přineslo také rozsáhlé multicentrické sledování Hodnocení kvality života ve vztahu ke zdraví u nemocných po autologní transplantaci krvetvorných buněk, které probíhalo v průběhu let 2004–2007 s využitím standardizovaných dotazníků EORTC QLQ-C30 a EuroQOL 5D. Do spolupráce vedené olomouckým centrem se dále zapojil Hradec Králové, Brno, Plzeň a VFN Praha. Výstupy a analýzy byly prezentovány např. na Olomouckých hematologických dnech a na kongresu EBMT v roce 2007.

Aktivity v letech 2005–2010
V období let 2005–2009 probíhalo prospektivní sledování možných rizikových faktorů rozvoje mukozitidy dutiny ústní u pacientů po autologní transplantaci krvetvorných buněk. Ve spolupráci center z Plzně, Olomouce, Košic, Katovic a St. Petersburgu se podařilo zařadit 128 pacientů do sledování, nicméně nábor byl ve srovnání s první vzájemnou studií již zřetelně omezený. Přesto přinesla spolupráce velmi kvalitní výsledky a potvrzení, že opomenutí profylaktické kryoterapie dutiny ústní v době aplikace vysokodávkovaného melfalanu zřetelně zvyšuje riziko rozvoje mukozitidy dutiny ústní u pacientů jak u transplantačního protokolu HD-L-PAM 200 mg/m2 u nemocných s mnohočetným myelomem (výskyt mukozitidy 68 % bez kryoterapie, 18 % s kryoterapií, p < 0,0001), tak u protokolu BEAM (výskyt 86 % bez kryoterapie, 38 % s kryoterapií, p = 0,006). Práce byla přijata k publikaci do časopisu European Journal of Oncology Nursing a poznatky také přispěly k definování mezinárodního ošetřovatelského standardu péče o dutinu ústní u pacientů po vysokodávkované chemoterapii a transplantaci krvetvorných buněk v rámci skupiny East Forum EBMT-NG.
Na kongresu EBMT v roce 2009 byly prezentovány výsledky rozsáhlé dotazníkové analýzy zaměřené na stanovení požadavků kladených na ošetřovatelský personál a kapacity jednotlivých transplantačních center a dále na systém reverzní izolace těchto center, kterých se do projektu zapojilo více než 20 z deseti zemí Evropy. V návaznosti na to pak byla od ledna 2010 zahájena observační studie monitorující výskyt pneumonií a bronchiálních infekcí po transplantacích krvetvorných buněk s ohledem na případné využití systému HEPA filtrace vzduchu v pokojích transplantovaných pacientů. Aktuálně se do spolupráce zapojila centra v Plzni, polských Katovicích, slovinské Ljubljani a rumunské Bukurešti.

Závěr
Závěrem lze shrnout, že kvalitní výzkumná činnost v oblasti ošetřovatelství je v českých podmínkách realizovatelná, že spolupráce sester a lékařů je oboustranně přínosná a že lze do výzkumu zapojit centra v republice i zahraničí. Výzkumné aktivity vedly k vydání publikací v renomovaných časopisech a prezentacím na významných kongresech. Závěry a doporučení vzešlé z výzkumů byly podkladem pro další zkvalitnění péče, úpravu ošetřovatelských standardů, postupů a doporučení. Udržení vzájemné a aktivní spolupráce však není z mnoha důvodů vůbec snadné a řada velmi zajímavých projektů ošetřovatelského výzkumu bohužel probíhala v uplynulých letech – a dále probíhá – ke své škodě v izolaci jednotlivých pracovišť. Při ohlédnutí za obdobím uplynulých deseti let se však bohužel nelze ani ubránit dojmu, že původní velmi aktivní vzájemná spolupráce, která dokázala schopnost sester spolupracovat na vzájemném výzkumu, je obtížnější, a to nikoliv z důvodu nezájmu o problematiku výzkumu v ošetřovatelství. Jako jedno z možných vysvětlení se nabízí fakt přílišného a narůstajícího zatížení zdravotníků administrativou v rámci běžného provozu oddělení a klinik. Odpověď na otázku, jakým směrem se výzkum v ošetřovatelství bude dále ubírat, nám přinesou následné roky.
MUDr. Samuel Vokurka, Ph.D., Hematologicko-onkologické oddělení FN Plzeň

Bc. Eva Bystřická, Hematologicko-onkologické oddělení FN Plzeň

Literatura u autorů

 
  • tisk
  • předplatit si