Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2010

Diferenciální diagnostika záchvatových onemocnění ve video EEG laboratoři

Datum: 5. 1. 2010
Autor: Šárka Koňařová

Hlavní úlohou laborantky ve video EEG laboratoři je uplatňovat dobré technické a medicínské znalosti, aby výsledný záznam, který bývá mnohdy i několikadenní, byl dobře hodnotitelný. Znamená to tedy znát dobře parametry pro natáčení videa EEG, umět seřídit kamery, zvládnout základní techniku natá­čení, ovládat vzdálený přístup přenosu signálu a jiné.

Vzdálený přístup má pro pacienta výho­du v tom, že není neustále rušen při kontrolách, protože laborantka může video EEG záznam vidět ze své pracov­ny. Je nutné, aby laborantka dokázala odlišit fyziologický záznam od patolo­gického, rozpoznala epileptickou aktivi­tu v záznamu, ovládala aktivační metody

— fotostimulaci, hyperventilaci, poloho­vý test, test s rotopedem, indukční test

— a také zvládla akutní situaci při vzniku záchvatu nebo v horším případě při ohrožení života vyšetřovaného pacienta.

Indikační spektrum

Indikační spektrum pacientů se záchva­tovým onemocněním je poměrně široké. Velmi zajímavou částí jsou psychogenně podmíněné pseudoepileptické zá­chvaty. Jde často o nevědomě navozené záchvaty jako projev konverzních a somatoformních onemocnění, dále vědo­mě navozené (simulované) záchvaty anebo panické ataky. Tyto jednotky jsou velkým diagnostickým i terapeutickým problémem. Při podezření na uvedené stavy se provádí (jen se souhlasem paci­enta) indukční test. Jde o 30minutový test, při kterém je pacientovi intravenóz-ně aplikován indukční roztok, po němž lze očekávat záchvatový stav. Jeho zachy­cení v době testu je potvrzením zmíně­ných stavů. U těchto pacientů je kromě neurologické péče nutná i péče psychiatrická. Z uvedeného tedy vyplývá, že jasný a přesvědčivý epileptický nález v EEG záznamu a k tomu náležitý klinický obraz pacienta jasně potvrzují epilepsii.

(V tomto krátkém sdě­lení bohužel není možné se více věnovat popisu jednotlivých druhů epi­lepsií a jejich projevům.) Také parasomnie (ab­normální projevy vysky­tující se při usínání, v průběhu spánku, během probouzení) mohou svým průběhem klinicky připo­mínat epilepsii. Velmi závažnou indikací k video EEG záznamu je snaha odlišit ALTE epizo­dy od epilepsie. ALTE (Apparently Life Thretening Event) je život ohrožující stav s kardiorespiračními příznaky, apnoickými pauzami, poruchami pulsu, svalového napětí a změny kožních sliz­nic.

Rovněž gastroezofageální reflux může být zaměňován s epilepsií, může imito­vat epileptický záchvat. Dochází při něm k návratu kyselého žaludečního obsahu zpět do jícnu bez jakéhokoliv volního úsilí. Je častý v kojeneckém věku. Zde je vhodný kontinuální záznam videa EEG s jícnovou pH metrií.

Práce laborantky

Jak vyplývá z nástinu možného indikač­ního spektra v diferenciální diagnostice záchvatových onemocnění, je práce laborantky náročná nejen na technické a medicínské znalosti, ale hlavně na dob­rý psychologický přístup k pacientovi. Dospělého pacienta je nutné podrobně informovat o celém průběhu vyšetření, hlavně upozornit na jeho délku a na množství sond, které bude mít na těle během záznamu. Vzhledem k tomu, že může jít o jedince psychicky labilního, méně vzdělaného a také situačně stresovaného, je ze strany laborantky nutný trpělivý přístup.

Dítě je v EEG laboratoři stále častějším klientem a je třeba k němu přistupovat citlivě a individuálně. Spolupráce s jeho rodiči je polovina úspěchu dobře prove­deného vyšetření. Dítěti i rodině je nut­né zdůrazňovat bezbolestnost vyšetření, vhodné je ponechat před vyšetřením malého pacienta v klidu v laboratoři, nezbytné je použít správné sondy a elek­trody pro dětský věk a v případě netolerance vyšetření eventuálně počet napo­jených sond zredukovat.

Šárka Koňařová, Klinika dětské neurologie FN Ostrava

Literatura:

NEVŠÍMALOVÁ S, ŠONKA K et al. Poruchy spánku a bdění. Praha: Maxdorf, 1997.

 

 
  • tisk
  • předplatit si