Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2010

Anonymní čekárna

Datum: 3. 5. 2010
Autor: Kamil Kovář

Neberte to jako stěžování si, ale nejhorší bývá, když na sobě poznáváte, jak zpomalujete a lenivíte. Nikdy bych si nepomyslel, že by se to mohlo týkat také mne.

Má žena, přestože je o dvě hlavy menší, cestou do obchodu nasadí ne­uvěřitelné tempo, až zírám, jak je to vůbec možné, aby její nohy kmitaly v takovém kmitočtu. Manželka je od přírody rychlík, a mně nadává, že jsem lenochod a na výpravě kamkoli zdržu­ji. S poznámkou: schválně.

Hledám důvod své pomalosti. Když jsme začátkem osmdesátých let minulého století začali hrát badminton, doslova jsme se plahočili s olo­věnými kabelami na zápasy. V taš­kách kromě sportovní výstroje býva­ly lahve s pivem. Každý muž z oddílu tvrdil, že jde o železnou rezervu, kdyby náhodou pivo došlo. Podruhé jsme chodili zpomaleně, až ztu­hle, po dvoudenních turnajích, kdy nás bolely nohy a měli jsme namoženo veškeré svalstvo. Další zpomalení jsem zaregistroval, když jsem dopro­vázel matku k lékaři nebo do obcho­du. Hlavně těsně před operací jejího pravého kolena jsme se spolu belha­li, co noha nohu mine. Rychlost v ko­loně se nebere jen podle nejpomalejšího vozu, stejný princip funguje i u chodců.

Zpomalíte-li kroky, zvolna vám zleniví myšlení, a pak dřepíte v če­kárně a s mamkou podřimujete. Jste bezdůvodně unaveni a vůbec se vám nechce zapojit do hovoru. S při­mhouřenýma očima sledujete jako americký kovboj dění okolo sebe. Kupříkladu, jak kolem chodí krásné pacientky a ještě krásnější zdravotní sestřičky. Potom se v čekárně objevuje plavovlasá sportovně oblečená paní se slepeckým psem. Zlatý retríver Besi sedí ukázněně vedle nevidoucí. Stačí pět minut, aby se k nádhernému psu přitočila jedna holčička a zavolala ho jménem: Besi. Besi! Čekárna plná ti­chých, anonymních lidí ožívá. Pa­cienti se na sebe začínají usmívat. Sil­ná nerudná žena se dokonce vzdává svého pořadí a vybízí dvojici, ať jdou první!

Anonymní čekárna se mávnutím proutku stala neanonymní. Netuším, kdo této změny vlastně docílil. Slepá paní, nebo zlatý retríver Besi, nebo sil­ná nerudná žena, která po nabídce - alespoň v mých očích - pojednou zeštíhlela ... nebo zdravotní sestřičky, které zkrásněly ještě víc?

Kamil Kovář

 
  • tisk
  • předplatit si