Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2010

Práce stomasestry – co děláme a stejně a v čem se možná lišíme

Datum: 5. 2. 2010
Autor: Věra Hradilová

Na celém světě přibývá nemocných s kolorektálním karcinomem. Přibývá také stomiků, jimž operace náhle mění životy nejen v oblasti pracovní, ekonomické a společenské, ale i osobní. Jsme vyškolené stomasestry, stále se zdokonalujeme, seznamujeme s novými, světově uznávanými stomickými pomůc­kami, abychom pomohly zvládnout těžká období hlavně v začátcích péče o stomii.

I Přerovsko patří mezi oblasti s poměr­ně vysokým výskytem kolorektálních karcinomů. Statistiky dokazují, že 80 % tvoří lidé nad 60 let, jejichž ošetřování má svá specifika. Starší nemocní trpí zpravidla více než jednou poruchou zdraví. Nejčastěji jde o kardiovaskulární a bronchopulmonální onemocnění, led­vinovou či jaterní nedostatečnost, poru­chy látkové výměny, cerebrovaskulární onemocnění, poruchy zraku, sluchu, degenerativní onemocnění kloubů a jiné. Tito nemocní navíc špatně snášejí změ­nu prostředí, mají obavy z bezmocnosti a strach z neznámého. Práce s nimi je velmi náročná a vyžaduje od zdravotní­ků aktivní, individuální a lidsky trpělivý přístup. Je nesmírně důležité získat si důvěru pacienta a jeho snahu či ochotu spolupracovat.

Před operací ...

Moje předoperační příprava navazuje na informaci lékaře o nutnosti vyvedení střeva na stěnu břišní. V informativním rozhovoru se snažím nemocnému taktně a srozumitelně vysvětlit, co je stomie, jak se ošetřuje, jak vypadají pomůcky k ošet­řování, jaký bude život se stomií. Vedle ústní informace poskytuji i dostupnou literaturu ve formě letáků a prospektů k prostudování. Pokud je to možné, po­skytnu nemocnému dostatek času na vstřebání informací, zodpovím případné dotazy, abych zmírnila jeho obavy. V dal­ší části rozhovoru nemocného informuji o přípravě střeva k operaci, o pobytu na JIP, o pooperačním stravování a pohybo­vé aktivitě. Na základě anatomických poměrů vyberu a zakreslím vhodné mís­to budoucí stomie (obr. 1), tím předchá­zíme vzniku komplikovaných stomií umístěných v kožní řase, v oblasti pasu. Zkušební nalepení stomické pomůcky předoperačně provádím na přání ne­mocného. Na operačním sále jsou nemocným při­loženy buď dvoudílné stomické pomůc­ky s umělohmotným jezdcem, nebo jed­nodílné transparentní výpustné sáčky. Důvodem pro transparentní sáčky je možnost kontroly vzhledu a vitality stomie, kontroly obsahu sáčku co do kvan­tity a kvality.

... a po ní

Po operaci je nemocný přeložen na JIP. Zde se poprvé seznamuje se stomií. Nejdříve ji vidí, potom si na ni zkouší sáhnout, seznamuje se s technikou ošet­řování. Po přeložení na standardní chirurgické oddělení začínám nemocné postupně seznamovat se sortimentem stomických pomůcek. Prezentuji výrobky jednotli­vých firem. Individuálně s nemocným vybíráme nejvhodnější pomůcku s mož­ností volby jednodílného či dvoudílného systému. Snažím se co nejdříve zapojit nemocného do ošetřování. Využíváme k tomu stomický koutek — místnost ur­čenou jen pro stomiky k provádění in­timní hygieny se zajištěným soukromím. Nacvičujeme péči o stomii, výměnu sáč­ku a podložky (obr. 2, 3). Zajímám se také o sociální zázemí ne­mocného. Jsem přesvědčena, že rodina má alespoň v začátcích po propuštění nemocnému s ošetřováním stomie po­máhat. Po dohodě s nemocným si zvu i rodinné příslušníky. V edukaci pacien­tovi i rodinným příslušníkům názorně předvádím ošetření stomie, přiložení sáčku a podložky. Informuji je o vhod­ném stravování, pohybové či zájmové aktivitě, o tom, jak zajistit pomůcky, jak likvidovat použité anebo na koho se v případě potřeby obrátit.

Stomaporadna

Následná péče o stomiky pokračuje v proktologické poradně a stomaporadně (obr. 4), kterou využívají hlavně nově operovaní stomici. Zde máme dostatek času a prostoru znovu si zopakovat po­stup péče o stomii, napravit případné chyby v ošetřování, ve stravování a také předepsat používané pomůcky. Smyslem stomaporadny je také psychická podpo­ra sebevědomí stomika, který se na stomasestru s důvěrou obrací se svými sta­rostmi, ale i radostmi ze soukromého života. Někdy stačí „jen" si popovídat, jindy aspoň vyslechnout problémy a dát najevo spoluúčast. 

Rekondiční pobyty

Nemocné s trvalou stomií informuji o možnosti stát se členy Klubu stomiků. Účast v klubu podporuje sebevědomí stomika a umožňuje mu společenské uplatnění, pokud to jeho zdravotní stav dovoluje. Díky členství se může zúčast­ňovat rekondičních pobytů, společných výletů, navázat nová přátelství, předávat si zkušenosti s ostatními (obr. 5). Osm­advacetičlenný přerovský klub již oslavil své 17. narozeniny. Jeho členské schůzky pravidelně navštěvuji a účastním se i re­kondičních pobytů. Na rekondicích se setkáváme i s členy klubů z Prostějova, Ostravy či Opavy, organizujeme společ­né vycházky do přírody, zájezdy (obr. 6), přednášky stomasestry, prezentace jed­notlivých stomických firem. Také indivi­duální rehabilitace, masáže, koupání v bazénu přispívají ke zlepšení kondice stomiků. Rekondiční pobyt bývá zakon­čen společenským večírkem se soutěže­mi, hudbou a tancem. Umožňuje všem zúčastněným pobavit se a alespoň na chvíli zapomenout na nechtěný osud. Při této společenské události si uvědo­muji, že práce moje i všech spolupracov­níků nebyla marná a že se nám podařilo to, o co jsme celou dobu usilovali. Aby byl stomik soběstačný, znovu nabyl ztra­cené sebevědomí a navrátil se k plno­hodnotnému způsobu života.

Věra Hradilová, Středomoravská nemocniční a. s., odštěpný závod Nemoc­nice Přerov

 
  • tisk
  • předplatit si